Google, kuantum bilgisayar dünyasında devrim niteliğinde bir adım atarak, dün yeni ‘Willow’ çipini tanıttı.
Bu çip, kuantum fiziğinin prensiplerini kullanarak, inanılmaz derecede karmaşık problemleri çözme yeteneğine sahip. Google mühendisleri yeni Willow’u, ’10 septilyon yıl sürecek bir sorunu çözen yeni bir kuantum işlemcisi’ olarak tanımlıyor.
Ancak kuantum teknolojisinin kötüye kullanılma potansiyelleri ve güvenlik endişeleri de bu teknolojinin gelişim hızıyla birlikte büyüyor.

Bitcoin başta tüm Kripto sistemi için bu bir tehlike mi?
Bilindiği üzere yıllardır, Bitcoin başta olmak üzere kripto paraların güvenlik altyapısındaki şifreleme mekanizmalarını kuantum bilgisayarların çözebileceği ifade ediliyor. Ancak teknoloji yatırımcısı ve Google’ın eski yöneticilerinden olan Kevin Rose, bunun şimdilik mümkün olmadığını belirtiyor.
Bitcoin’in şifreleme altyapısını çözmek için tahmin edilen kapasite 24 saatlik bir süre içerisinde 13 milyon qubit gerekiyor. Ancak Google’ın Willow çipi 105 qubit kapasitesine sahip, Tabii ki bu çok önemli bir gelişme ancak gidilecek daha çok yol var, yani Bitcoin hala güvende.
Hatırlanacağı üzere Ethereum kurucusu Vitalik Buterin de bir süre önce bu konuya değinmiş ve kuantum geliştirmelerine karşı Ethereum için de bir hard-fork gerekebileceğini belirtmişti.
Microsoft’tan IBM’e kadar birçok şirket son yıllarda kuantum teknolojisi üzerine yoğun mesai yaparken, Google da bu teknolojiye dair yeni ‘Willow’ çipi ile kuantum bilgisayar dünyasında yeni bir evreye geçilmiş oldu. Dün yapılan açıklamaya göre, normal bir bilgisayarın çözmek için evrenin oluşumu kadar sene zaman geçirmesi gereken problemleri, 105 qubit kapasitesine sahip olan Willow çipi ile 5 dakikanın altında bir sürede çözüyor.
Kuantum bilgisayarların yetenekleri, gelecekte karmaşık süreçleri çok daha hızlı hale getirebilir ve yeni ilaçların yaratılması gibi alanlarda büyük ilerlemeler sağlayabilir. Bununla birlikte, bu bilgisayarların kötüye kullanılma potansiyeli de bulunmaktadır.
Örneğin, bazı şifreleme türlerinin kırılması için kullanılabilirler. Bu yüzden, Apple gibi şirketler, şifreleme sistemlerini “kuantum kanıtı” hale getirmek için çalışmalarına devam ediyor.
Kuantum bilgisayarlar doğası gereği “gürültülüdür”, yani hata düzeltme teknolojileri olmadan, her 1,000 qubit’ten biri (Qubit kuantum bilgisayarlarının temel yapı taşlarıdır.) başarısız olur. Bu, kuantum bilgisayarların güvenilirliği ve performansı üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. Google’ın Willow çipinin ise, bu tür hataları azaltma ve kuantum bilgisayarları daha stabil hale getirme potansiyeline sahip olduğu da vurgulanıyor.
Google’ın ‘Willow’ çipi, kuantum bilgisayarların gelecekte neler yapabileceği konusunda büyük bir heyecan yaratsa da, ticari ve geniş ölçekli kullanımı için hala uzun bir yol kat edilmesi gerektiği de uzmanlar tarafından vurgulanıyor.