1. Anasayfa
  2. Bilgi

HDCP Nedir? Ne işe yarar?

HDCP Nedir? Ne işe yarar?
0


HDCP Anlamı: ”High-bandwidth Digital Content Protection” demektir.
Türkçesi ise ”Yüksek bant genişliğine sahip Dijital İçerik Koruması” demektir.

Bilgisayar ve görüntü sistemlerinde kullanılan bağlantı biçimine ve cihaza bağlı olarak
Kablolar aracılığıyla iletilen sinyaller Analog ve Digital olmak üzere ikiye ayrılır.

Analog, sistemler günümüzde artık pek tercih edilmiyor, teknoloji baya geliştiği için pek verimli bir bağlantı türü değil. Çünkü Analog iletilen verilerin elektriğe dönüştüğü esnada şekillerde akım, frekans veya voltajın çeşitli işlemlerden geçirilerek aktarılmasıdır.
Bilgisayar terminolojisinde Analog portların başında VGA ”Video Graphics Array” Türkçesi (Video Grafik Dizisi) gelir.
Analog sinyallerde iletilen veri ses ise, şiddetine bağlı olarak gerilim sürekli değişir.
Böylece sanal ortamda bulunan veriler elektriksel olarak gerçek dünyamızda karşılık bulmuş olur. Analog sinyaller çevresel etkenlere bağlı olarak bozulmaya uğrayabilirler.
Aynı zamanda yapısı gereği veriyi etkileyen bir gürültü değerine sahiptirler.

Dijital sinyallerde ise verilerin tamamı ikili sayı (binary) yani 1 ve 0’ların karşılığı olan sinyaller halinde iletilir.
0 olan toprak veya 0 volt, diğeri ise besleme voltajı olarak bilinir.
İkili sinyaller ise boyut olarak 1 bit olarak ifade edilir.
Bu şekilde veriler sayısal olarak daha sağlıklı ve gürültü ise minimum halde veriyi etkilemeden iletilir.
En bilinen dijital görüntü portlarının başında ise HDMI ”High Definition Multimedia Interface” (Yüksek Çözünürlüklü Multimedya Arayüzü) gelir.

HDCP Nedir, Ne Amaçla Kullanılır?
High Bandwith Digital Content Protection / Yüksek Tanımlı İçerik Koruması yani kısaca HDCP
Intel tarafından geliştirilmiştir.
HDCP’nin çalışma mantığı şifreleme ve şifre çözmeye dayanır.
HDCP kullanılarak şifrelenen bir içerik, izinsiz cihazlarda veya içerik kopyalama amacıyla dizayn edilen özel görüntü kartlarında işlenemez.
Bu nedenle birçok medya platformunda, video içerik servisleri tarafından kullanılan dijital içerik koruma yöntemleri arasında en çok tercih edileni HDCP’dir.

HDCP yöntemi ile veriler alıcı cihaza iletilmeden önce alıcı cihazın HDCP lisanslı olup olmadığı kontrol ediliyor. Eğer hedef cihaz HDCP cihazına sahipse anahtar değişim mantığıyla ilgili içerik görüntüleniyor. Bunu birbirini tanıyan ve aynı dili konuşan iki kişinin el sıkışmasına benzetebiliriz.

Üreticiler tarafından üretilen bir görüntüleme cihazının HDCP lisansına sahip olabilmesi için Intel’in yan kuruluşu olan Digital Content Protection LLC’ye bir patent ve birtakım lisans ücretlerini ödemesi gerekiyor. Ek olarak üreticilerin birtakım kurallara da uyulması gerekiyor. Örneğin, cihaz üreticisi içerik kopyalamaya müsade edecek şekilde ürününü dizayn edemez ve içerik koruma gereksinimlerini ortadan kaldırmaya çalışamaz.

Üreticilerin bir kısmı mesafeli dursa da, birçoğu bu kuralları ve lisans ücretini kabul edip HDCP desteğini sunuyor. Yine de her görüntüleme cihazı HDCP desteğine bu gibi nedenlerden ötürü sahip olamayacağından; alacağınız monitör, HDTV veya ekranın lisanslı olduğuna emin olmanızı öneriyoruz.

Cihaza Göre Çalışma
HDCP (High Bandwith Digital Content Protection) her cihaz için aynı şekilde çalışmaz.
“toplama” adını verdiğimiz bilgisayarlar piyasanın lideri konumunda.
Ayrıca eski nesil DVI destekli birtakım diğer cihazlar söz konusu olduğunda da belirli bir standart belirlemek oldukça zor. HDCP lisansı olmayan cihazlar dijital sinyal aktarımı yapılan bağlantı yöntemiyle (bu DisplayPort, DVI, HDMI olabilir) kullanılabilir.

HDCP destekli bir oynatıcı yalnızca HDCP uyumlu bir ekranda sağlıklı bir şekilde çalışır.

Dönüştürücü Yardımıyla HDCP Kullanılabilir Mi?
HDCP’nin çalışma mantığı gereği, araya sinyal akışını ve verilerin iletişimini etkileyecek herhangi bir cihaz girerse içerik koruması sağlıklı çalışamayacağından dolayı VGA to HDMI gibi analog sinyali dijital olan HDMI sinyaline dönüştüren ek cihazlarla VoD platformlarındaki HDCP korumalı içerikleri normalde görüntüleyemezsiniz.

Eğer söz konusu dönüştürücü dijital sinyali dijitale dönüştüren örneğin (DVI to HDMI) bir araç ise sinyallerin birbiriyle uyumlu olduğu DVI ve HDMI gibi bağlantı noktalarında kullanılabilir. Yine de bazı eski cihazlarda ve oynatıcılarda birtakım sorunların çıkması da olası.
Bu nedenle birçok medya platformunda HDCP korumalı içeriklere erişmek istiyorsanız mümkün mertebe dönüştürücü kullanmamanızı AS Bilişim olarak öneriyoruz.

Reaksiyon Göster
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    _a_rd_m
    Şaşırdım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım
Paylaş
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir